Comunitats energètiques: l’hora dels ‘prosumidors’

Les comunitats energètiques afavoreixen l’empoderament dels ciutadans en la transició energètica, perquè ser al mateix temps productor i consumidor fomenta la responsabilitat en el consum

No ho busquin al diccionari perquè no ho trobaran. Encara. Prosumidor és una contracció entre productor i consumidor. Un nou perfil que s’estendrà si impulsem les comunitats energètiques locals i que està cridat a ser un dels factors clau de la transició energètica. Perquè personifica una nova cultura de la relació de l’individu amb l’energia: autoabastiment i consum responsable. Per valors, però també per allò de que l’empoderament genera més consciència, més racionalització i, en definitiva, més estalvi. En el consum i en els impactes sobre el medi ambient. Amb els prosumidors posarem, doncs, al ciutadà al centre de la transició energètica, el somni de qualsevol canvi de paradigma. Perquè sempre arrelen abans els canvis de model que van de baix a dalt que no pas els que venen imposats.

Els prosumidors i les comunitats energètiques locals són la peça que ha de canviar els equilibris de forces en el tauler energètic. La democratització definitiva de la producció i la distribució, superant els vells oligopolis i les seves regulacions opaques, apropant la generació d’energia als punts on es consumeix, estalviant els impactes del transport. El paradigma comença a estar ja molt implantat a països com Alemanya i Holanda. Aquí és encara molt embrionari. Hi influeix que l’ordenament legal espanyol no ha incorporat fins a les últimes conseqüències les dues directives europees que marquen el camí. Cal creure’ns el model i traduir-ho amb un marc legal que posi el focus en els incentius per a que floreixin aquestes comunitats energètiques. En nom de l’interès general.

Les comunitats energètiques locals són petites agrupacions de consumidors d’energia que, gràcies a l’energia fotovoltaica, s’autoabasteixen i generen un excedent que pot alimentar a altres consumidors, deixant uns ingressos que contribueixen a amortitzar la inversió inicial, que és elevada per a aquests prosumidors, però rendible si es creen les condicions. Que s’estengui aquest model és, per tant, un factor d’acceleració de la transició energètica. No només perquè promou la implantació de les energies netes, sinó perquè fa aquesta pedagogia tan necessària per ampliar la base social de la sostenibilitat.

Per tot plegat, aquestes comunitats són la punta de llança del canvi de model energètic que tenim el repte d’implantar, entre tots. Perquè posen el focus en els beneficis que generen en el consumidor, però també en com gràcies a aquests beneficis econòmics per als membres d’aquestes petites comunitats es promou la consolidació de l’element clau: el foment de la responsabilitat en el consum. Gràcies a la implementació de sistemes de gestió intel·ligents de l’energia, les comunitats energètiques locals permetran reduir els costos, augmentar el confort energètic dels ciutadans, millorar la resiliència del sistema elèctric, facilitar una transició socialment més justa ajudant en la lluita contra la pobresa energètica, etc. A més, òbviament, de la protecció del medi ambient que suposa.

Cal una legislació que estimuli d’una manera més decidida els consorcis entre ciutadans, empreses i ens locals que són necessaris per consolidar aquesta necessària revolució de les comunitats energètiques

I són també una oportunitat per revertir un dels principals problemes del nostre país: el despoblament rural. Amb comunitats de prosumidors s’incrementen notablement les opcions de fixar la població al territori, ja que la seva vida és més sostenible mediambiental i econòmicament. I això és clau per garantir els projectes de vida de les persones que han de protagonitzar la recuperació de vitalitat de les àrees rurals que ens convé a tots.

Per tot plegat, des de la Cambra de Comerç de Reus estem promovent aquestes comunitats energètiques locals en col·laboració amb 25 entitats de les comarques de la nostra demarcació territorial: el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Aspirem a captar fons europeus. Però, potser més urgent, a que la nostra legislació estimuli d’una manera més decidida els consorcis entre ciutadans, empreses i ens locals que són necessaris per consolidar aquesta necessària revolució.

Segons Rescoop, la Federació Europea de Cooperatives d’Energia Renovable, entitat que compta ja amb 1 milió de socis repartits entre 12 estats, l’any 2050 la meitat de la població podria produir-se la seva pròpia energia cobrint el 45% de la demanda. No els avorriré amb dades sobre l’impacte sobre el medi ambient que ens estalviaríem si assolim aquest objectiu, és evident que seria enorme. La transició energètica és el repte global més important que afronta la humanitat. Afirmació rotunda, potser algú pensarà que em miro massa el propi melic, com a empresari energètic, però em defenso: d’aquest repte se’n deriven, en molt bona mesura, tots els altres. Per això és urgent que figures com les comunitats energètiques, que acceleren la consecució d’aquest repte, estiguin a primera línia de les agendes polítiques.

Comparteix: