L’impacte de les renovables

L’anunci que les comarques de Tarragona tindran l‘electrolitzador més important de l’Estat per fabricar hidrogen renovable ha posat sobre la taula una situació que venim arrossegant i que ja ens està passant factura: anem amb molt retard en la implantació d’energies renovables. Dic això perquè l’hidrogen que produirà aquest electrolitzador només serà verd si som capaços d’alimentar-lo amb energia verda.

I això serà possible si, d’una banda, som capaços d’accelerar molt i molt en l’aprovació de parcs fotovoltaics i eòlics. O, de l’altra, assumim -com sembla evident- que, ja que no ens posem d’acord en on han d’anar aquestes instal·lacions, una opció és fer línies de transport que ens facin arribar l’excedent de renovables que hi ha a la comunitat autònoma veïna, l’Aragó.

Les dues opcions provoquen impactes sobre el territori. Els dels parcs fotovoltaics o eòlics o els de les línies de transport de l’energia. Totes dues opcions generen rebuig social allà on són plantejades. Però urgeix que tots plegats ens fem una reflexió com a país: si volem un model energètic descarbonitzat liderat per les renovables caldrà assumir aquests impactes i que els territoris assumeixin una certa quota de solidaritat per tal que el model es pugui materialitzar. A Tarragona ja tenim una certa tradició d’assumir aquests impactes i els de les renovables són menors que els d’altres modalitats històriques implantades al nostre territori.

Cal que el Govern faci la pedagogia adequada per tal que aquestes infraestructures energètiques tirin endavant. Però també cal que el Govern governi i estableixi mecanismes de decisió que pugui desencallar en terminis raonables els projectes que ja estan presentats, els que han de venir i, en definitiva, les apostes que poden consolidar aquest nou model energètic que representa la formidable inversió de l’electrolitzador de Tarragona. Que, per cert, necessitarà també d’infraestructures que generaran impactes sobre el seu entorn. Si no ho fem així, passaran els anys i continuarem malgastant energia amb paraules que no es converteixen en fets.

Comparteix: