Presentació del projecte de la xarxa de comunitats energètiques a la Cambra de Comerç de Reus

Ahir el nostre Diretor Executiu. Marc Segura va participar a la presentació del projecte de la xarxa de comunitats energètiques com a coordinador de la Comissió de Sostenibilitat i Energia de la Cambra de Comerç de Reus.

Fins a vint-i-cinc municipis i consells comarcals de l’àmbit territorial de la Cambra de Comerç de Reus, que comprèn les comarques del Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, han presentat a la corporació la seva manifestació d’interès per participar de la xarxa de comunitats energètiques. És el primer pas per poder aconseguir l’objectiu que s’ha marcat la corporació a tres anys vista, el d’implantar 100 Comunitats Energètiques arreu del territori.

Amb la col·laboració del Laboratori social Ciutat Sàvia CoLab, la Cambra ha traslladat aquestes manifestacions al Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. A partir d’aquí l’objectiu es poder definir i concretar el projecte i adaptar-lo a les línies d’actuació del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència per reactivar l’economia davant de la pandèmia provocada per la COVID 10.

Regulades pel Govern el passat mes de juny, les comunitats energètiques locals -que permeten a la ciutadania passar de ser consumidor a productor i actor principal d’un sistema energètic-, constitueixen un element clau per avançar en el desplegament de renovables i democratitzar el sistema energètic

L’extensió d’aquest model permetrà avançar més ràpid cap a un sistema elèctric 100% renovable, el que propiciarà estalvi en costos energètics per a consumidors domèstics, industrials, del sector serveis o públic i, a el mateix temps, jugarà un paper rellevant en la generació ràpida d’activitat i ocupació, no només de forma directa, sinó també per l’efecte tractor sobre les diferents cadenes de valor locals. Tot això, proporcionarà beneficis econòmics i socials als seus socis o a la seva àrea local, d’especial transcendència en un context de recuperació econòmica.

De la mateixa manera, al fomentar no només les renovables -la tecnologia de generació d’energia més barata-, sinó també l’autoconsum, la implantació d’aquest tipus de comunitats pot contribuir de manera decisiva a mitigar les situacions de vulnerabilitat i pobresa energètica a partir de models que garanteixen el dret d’accés a l’energia col·locant al consumidor, convertit ja en productor, al centre.

La presentació, conduïda pel president de la Cambra, Jordi Just, va comptar amb les intervencions dels Coordinadors de les Comissions d’Energia i Sostenibilitat i d’Indústria –Marc Segura i Gerard Pagès, respectivament-; el representant del Laboratori Social Ciutat Sàvia CoLab, Josep Abelló; i el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus, Daniel Rubio.

Comparteix: