5 preguntes freqüents per a autoconsum en comunitats de propietaris

L’autoconsum energètic en comunitats de propietaris pot semblar complex, però en realitat, implementar-ho és més senzill del que sembla. A través d’una sèrie de passos és possible gaudir dels beneficis de l’autoconsum compartit a la teva comunitat. Aquí t’expliquem com fer els primers passos cap a una energia més sostenible i econòmica per a tothom.

L’autoconsum energètic ha cobrat una rellevància significativa en els darrers temps, ja no únicament a les cases individuals com adossats i xalets, sinó també en pisos i comunitats, permetent als propietaris d’aquestes generar la seva pròpia electricitat a través de sistemes renovables com a panells solars fotovoltaics. Explorarem les preguntes freqüents i aspectes clau sobre l’autoconsum compartit a comunitats de propietaris.

1. Què és l’autoconsum i l’autoconsum compartit?

L’autoconsum implica la generació i el consum d’electricitat pròpia, usualment mitjançant panells solars fotovoltaics o altres sistemes d’energia renovable instal·lats en habitatges, locals o comunitats de propietaris.

L’autoconsum compartit fa referència a la distribució acordada de tota l’energia generada per una o diverses instal·lacions entre diversos veïns.

2. És possible instal·lar un sistema d’autoconsum a la meva Comunitat de Propietaris?

Sí, i igual que en la resta de casos, l’autoconsum a la comunitat podrà ser:

Autoconsum Individual: implica un únic comptador que rep tota l’energia generada, com ara el subministrament a les àrees comunes d’una comunitat, com l’ascensor i els llums de l’escala i/o parking.

Autoconsum Col·lectiu: inclou diversos consumidors que comparteixen l’energia generada d’acord amb les condicions establertes entre ells. Això podria incloure diversos veïns.

A més, és possible compartir l’energia generada en un únic edifici o fins i tot amb edificis propers si són a menys de 2.000 metres, establint un autoconsum col·lectiu a través de la xarxa.

3. Per on començo si vull implementar un sistema d’autoconsum?

Les accions en edificis d’habitatges s’han de sotmetre a l’aprovació de la Junta de Propietaris, a petició de qualsevol propietari.

En el cas d’autoconsum individual han d’estar aprovades per un terç dels integrants de la comunitat. I en el cas d’autoconsum col·lectiu, per la majoria simple.

4. Com es gestiona la distribució de l’energia i què passa amb l’excedent?

La distribució de l’energia es pot fer de diverses maneres, en funció de coeficinets, aportacions econòmiques, necessitats energètiques, gestió horaria, etc. Tota la energia es comptabilitzada pels comptadors, la del sistema fotovoltaic per una banda i la que reb cada consumidor a traves dels comptadors existents, i el repartiment es realitza d’acord amb les cuotes acordades previament.

Pel que fa a l’excedent d’energia, hi ha opcions de gestionar-lo sense acollir-se a compensació econòmica amb la xarxa elèctrica o acollint-se a aquesta. També és factible instal·lar bateries per no dependre de les comercialitzadores obtenint una reducció adicional a la teva factura.

5. Hem decidit instal·lar un sistema d’autoconsum compartit, i ara què fem?

1. Presa de decisió

2. Disseny i pressupost

3. Projecte / Memòria de la instal·lació (inclosos ajuts, subvencions, permisos i llicències)

4. Legalització (Certificat d’Instal·lació elèctrica)

5. Col·lectius (signatura de l’acord)

6. Alta de l’autoconsum

Implementar un sistema d’autoconsum compartit a comunitats de propietaris és un pas cap a un futur més sostenible i econòmic. Tot i que pugui semblar complicat, amb el consens i els passos adequats, és un procés factible i beneficiós per a tothom.

Des de Solcam Energia, especialitzada en instal·lacions fotovoltaiques durant més de 20 anys, us oferim assessorament específic i una instal·lació exitosa. Experts en la implementació de sistemes d’autoconsum compartit en comunitats de propietaris, us guiem cap a l’autonomia energètica i la sostenibilitat a la vostra comunitat.

Comparteix

Més noticies

Obrir xat
Hola 👋
Podem ajudar-li?