La primera de les dues plantes solars per a l’autoconsum del Consorci d’Aigües de Tarragona proveirà prop del 18 % de l’energia que es consumeix a les seves instal·lacions de Constantí
En la primera fase del projecte s’han instal·lat gairebé 2.000 mòduls solars a les oficines centrals del CAT cobrint una superfície de 9.200 m²
És un model pioner de col·laboració en el sector públic, en el que Endesa X aporta el total de la inversió, la construcció, l’operació i el manteniment de la infraestructura
El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), de la mà d’Endesa X i el suport de SOLCAM, comptarà amb la instal·lació fotovoltaica sobre dipòsits d’aigua més important del sector hidràulic de tota Espanya. En total, amb una extensió aproximada de 5 camps de futbol, el CAT disposarà de 8.569 mòduls solars i una potència de 4,7 MWp repartits entre les seves instal·lacions centrals (a Constantí) i l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP, a l’Ampolla).
Aquest mes d’abril es posarà en marxa el primer dels dos parcs, ubicat a les oficines centrals del Consorci a Constantí. Allà ja s’han instal·lat 1.902 panells que proveiran un 17,7 % de l’energiaconsumida en aquest equipament. Concretament, les gairebé 2.000 plaques generaran 1.610 MWh anuals d’energia neta i renovable, una producció equivalent al consum mitjà domèstic anual d’unes 340 llars. Amb l’energia produïda en aquesta primera fase s’evitarà l’emissió a l’atmosfera de 400 tones de CO₂ anuals, l’equivalent a la capacitat d’absorció de més de 2.400 arbres. La disposició d’aquestes plaques, estenent-se al llarg de 9.200 m² sobre els dipòsits d’aigua, ocupen l’equivalent a la mida d’un camp i mig de futbol.
Durant la visita a les obres del parc de Constantí, el President del CAT, Joan Alginet, ha recordat que “des del 2022, el 100% de l’energia que es consumeix al Consorci és verda perquè l’ús i foment de l’energia renovable és un dels pilars estratègics del CAT. La posada en marxa d’aquest primer parc n’és una prova, però volem anar més enllà i, amb el temps, incrementar el percentatge d’autoconsum. Si aquestes dues instal·lacions proporcionaran prop d’un 10% de l’energia que requerim, ens hem marcat l’objectiu d’arribar al 15 % d’energia verda autogenerada per al 2026”.
Model pioner al sector
El Consorci d’Aigües de Tarragona ha sigut pioner en obrir un projecte d’aquestes característiques a una empresa especialitzada en serveis energètics com Endesa, que va ser l’adjudicatària resultat d’un procés de licitació públic. Gràcies al model de finançament amb què treballa Endesa X, el CAT no haurà de fer cap inversió inicial, de manera que serà la companyia energètica qui assumirà la inversió global de 5,6 milions d’euros de la instal·lació de les dues plantes. En aquesta modalitat de contracte, pionera al sector públic del transport d’aigua, s’estableix un preu fix associat a l’energia produïda per les instal·lacions d’autoconsum i s’estipula que Endesa serà l’encarregada de la construcció, operació, i manteniment de la infraestructura durant els 10 anys de duració del contracte.
En paraules del director d’Endesa a Catalunya, Enric Brazís, “el model de col·laboració que ofereix Endesa X en projectes d’autoconsum és una alternativa molt viable per tal que les entitats públiques puguin fer el seu procés de descarbonització sense esforços econòmics extres i amb un bon resultat en la disminució de l’empremta ecològica i en la seva factura de consum energètic. Per això, Endesa X ofereix tot el seu coneixement del sector energètic, la tecnologia més puntera i l’acompanyament d’una companyia sòlida”.
Energia 100% verda al CAT
Per a poder cobrir la resta de l’energia que el CAT necessita per a desenvolupar la seva activitat i continuar subministrant aigua potable a més d’una seixantena de municipis i una vintena d’indústries, l’ens compta amb un acord amb Endesa Energia, la comercialitzadora del grup Endesa. Es tracta d’un contracte a 5 anys, amb l’energia tancada a nivells que li permeten mantenir la competitivitat i reduir els costos energètics. De fet, avui dia, els 59 GWh de consum anual del Consorci d’Aigües de Tarragona ja són 100 % energia verda d’origen renovable.
En marxa la segona fase del projecte a l’Ampolla
La posada en marxa d’aquesta instal·lació de plaques a la coberta d’un dipòsit dona per finalitzada la primera de les dues fases d’un projecte que culminarà amb un segon parc a l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) de l’Ampolla que Endesa amb el suport de l’empresa SOLCAM ja ha començat a instal·lar. Està previst que la segona i última fase d’aquest projecte entri en funcionament durant el darrer trimestre de l’any. Quan aquest s’hagi executat completament, el CAT serà el subministrador d’aigua amb una major instal·lació fotovoltaica sobre dipòsits d’aigua de tot l’estat espanyol. Precisament, la directora de l’Institut Català de l’Energia, Marta Morera, qui també ha visitat les instal·lacions ha subratllat la importància que organitzacions com el Consorci inverteixin en reduir la seva petjada de carboni i apostin per l’energia renovable.
Aquest projecte representa un important avenç en termes de generació d’energia renovable i, alhora, exemplifica el poder de la circularitat, ja que es garanteix la reducció de la petjada de carboni en eliminar la necessitat de transport de l’energia des de fonts distants, beneficiant directament al medi ambient. Amb iniciatives com aquesta, el CAT ha aconseguit reduir en gairebé un 10 % les emissions de CO₂ durant el 2023 respecte a l’any anterior.